Blog: finance for control óf finance in control

Financials hebben een enorme honger naar de toepassing van datatechnieken in hun dagelijkse werkzaamheden. De fantasie is geprikkeld door de continue stroom aan berichtgeving rondom robotisering, algoritmes en voorspelmodellen. Vanuit het AnalyseCentrum spreek ik vaak met financials over de inzichten die data hen kan geven. Wat mij intrigeert is de positie van de financial. Een controlerend orgaan, een sluitstuk op andermans activiteiten. Hij staat meestal niet aan het stuur, terwijl juist de financial als geen ander weet wat er speelt. Hij is de ideale stuurman.

De financial als business partner

De financial heeft zicht op de prestaties van alle onderdelen in de organisatie, dus ook op de som der delen die meer moet zijn dan de feitelijke optelsom. Stel dat je ervan uitgaat dat de financial ook de doelen van de organisatie of afdeling goed kent, dan ziet de financial ook de voortgang en de afwijking van die doelen. Het zou mooi zijn als de financial de doelmatigheid kan beïnvloeden door duiding van de doelen en de te leveren prestaties. Als hij daarnaast ook nog de onderdelen vanuit integraal perspectief kan bezien dankzij organisatie-overkoepelende databronnen… dan is hij in staat om business partner te zijn van de organisatie.

img

René van der Meer

Verbinden met data

Twee voorbeelden:

De bankmedewerker die een student een nieuwe rekening geeft. Hiermee heeft de bankmedewerker indirect invloed op:

 

 • de schuldbeheersing
 • een toekomstige hypotheek
 • eventueel krediet voor een auto
 • beleggingen
 • pensioenen

De financial die een zorgindicatie afgeeft voor een gemeentelijke voorziening en daarmee bepaalt of iemand thuis kan blijven wonen heeft daarnaast ook impact op:

 • de behoefte aan vrijwilligers
 • de bewonerstevredenheid
 • de wijkontwikkeling
 • de leefbaarheid
 • de capaciteit van de gemeente
 • de declaratiestromen
 • de communicatiestrategie

Als deze elementen aan elkaar gekoppeld worden en een waardeoordeel krijgen, is dit de eerste stap voor toegang tot een goudmijn. Voorbeeld: een financieel verlies op een eenvoudige spaarrekening van enkele tientjes, kan een potentiële winst op alle bovengenoemde gevolgactiviteiten opleveren. De financial kan dat besef laten doordringen en laten leven. Dit heeft de voorwaarde dat een integrale visie wordt gehanteerd. De financial heeft deze mogelijkheid, door met behulp van data de elementen aan elkaar te knopen.

img

Hoe bereik je dit?

Er zijn meerdere technieken die dit relatief gemakkelijk maken. Belangrijk is dat de financial daarbij geen IT-specialist wordt. Hij hoeft alleen datgene uit de IT-omgeving te halen dat nodig is om te duiden, sturen en regisseren. De technieken en de verrijkingsdata zijn beschikbaar en met de juiste aanpak weet de financial al snel wat hij moet ‘verzamelen’. Hierdoor is juist de financial in staat om niet als controleur, maar als business partner de ambities van de organisatie waar te maken. De financial in control in plaats van for control.

René van der Meer, vandermeer@analysecentrum.nl